Listeleme Prosedürü
Yeni bir Kripto varlığın Stablex platformunda listelenmek istenmesi durumunda;
Yapılacak Kontroller ve Onay
Altyapı Kontrolleri
Kullandığımız ”hedging venue”lerin, ilgili kripto varlığın fiyatlamasını destekleyip desteklemediği ve ana saklamacı cüzdanda kullandığımız ağda transferini destekleyip desteklemediği kurumumuz için bağlayıcı konulardır. Ürünü listelememiz için en az 1 “hedging venue”de bu şartların sağlanması gerekmektedir.
Ürün Özellikleri
Hazine Trading ekibi tarafından listelenecek Kripto varlık hakkında genel proje ve piyasa bilgilerinin, ayrıca ilgili bölüm görüş ve uygunluklarının bulunduğu bir ürün kartı hazırlanır.
Ürün kartında bulunan bilgiler aşağıdaki gibidir;
- Kullanıcısına bir hak tanıyıp tanımadığı ve bu hakkın niteliği
- Yapay zekâ tabanlı olup olmadığı
- İşlem hızı ve ilgili varlığa özgü maliyetler
- Kripto varlık işlemlerinin takip edilebilirliği
- Altyapı uygunluğu
- Rekabetteki durum: Diğer Kripto para alım satım platformlarındaki listelenme durumu
- Bölüm görüşleri:
- Hazine
- Ürün Yönetimi
- Uyum
- Risk Yönetimi
- Bilgi Riski Yönetimi
Ayrıca listelenecek kripto varlıkların aşağıdaki kriterler ile uyumluluğu gözetilir.
- Kripto varlığın dayanak varlığının ihracına ve alım satım işlemlerine konu edilmesine ilişkin olarak ilgili otoritelerce sınırlama veya yasak getirilmemiş olması, yasal düzenlemeleri aşacak şekilde veya önemli ölçüde bu amaçla kullanılabilecek nitelikte olmaması.
- Kripto varlığın Türkiye’deki ve yurt dışındaki düzenlemelere göre durumu, özellikle de kripto varlığın ihracı için herhangi bir düzenleyici otoriteden onay alınıp alınmadığı veya düzenlemelerin ihlal edilip edilmediği.
Hazine Trading ekibi listelenecek kripto varlık hakkında topladığı piyasa verileri ile mevcut listelenmiş kripto varlıkları karşılaştırarak, kripto varlık için risk grubu önerisi belirler.
Hazırlanan ürün kartı ile Stablex bünyesinde bulunan Hazine, Risk, Coin/Token Komitesi’nin listeleme ve risk grubu belirleme konusundaki uygunluğu için, ürün kartı ve risk grubu önerisinin bulunduğu dokümanları e-mail yoluyla paylaşır.
Listeleme İşlemleri
Bilgi Teknolojileri Geliştirmeleri
Listelenecek Kripto varlığın risk takibinin ve uygulamamız üzerinden müşterilerimizin yapacağı transfer taleplerinin yapılabilmesi için gereken teknik geliştirmeler Bilgi Teknolojileri bölümünden talep edilir.
Cüzdan işlemleri (Hazine Operasyon)
Hazine Operasyon Bölümü tarafından, ilgili kripto varlıkta transfer hizmeti verilebilmesi için gerekli cüzdanlar hazır hale getirilir.
Cüzdan Açılış sürecinin tamamlanmasının akabinde listelenecek kripto para ile ilgili detaylı sembol tanımları gerçekleştirilir
Listelenecek kripto paranın ‘Sembol Tanımı’ yapıldıktan sonra ilgili kripto paranın minimum transfer limiti ve transfer ücreti belirlenir.
Sembol tanımı ve sembol ayarları tamamlandıktan sonra ana saklamacı cüzdan entegrasyon ayarları yapılır.
Listelenmesine karar verilen kripto paranın Stablex Mobil uygulamasında görünmesi ve kullanıcıların transfer işlemlerini gerçekleştirebilmesi için kripto paraaktif hale getirilir.
Ürünün Alım Satım Ayarları
Hazine Trading Bölümü tarafından, ilgili kripto varlıkta alım satım hizmetinin aktif hale getirilebilmesi için yapılması gerekli olan sistemsel ayarlardır.
Stablex uygulaması üzerinden kurum müşterilerinin kripto para alım satım ve transfer işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için Meta Trader 5 üzerinde ilgili sembol tanımları yapılmaktadır. Bu tanımlar arasında sembolün ismi, tanımı, minimum alım satım tutarları, işlem tutar adımları gibi değişkenler bulunmaktadır.
Kripto Para/Varlık Yatırma Çekme ve Alım Satım Testlerinin Tamamlanması
Listelenmesine karar verilen kripto varlık için kripto varlık yatırma ve çekme ile kripto varlık alım satım testleri Test birimi, Ürün Yönetimi birimi ve Hazine birimi tarafından ayrı ayrı gerçekleştirilir.
Kripto Varlıkların Platformda Listelenmesi
Listelenmesine karar verilen kripto varlık, Test birimi, Hazine birimi ve Ürün Yönetimi birimi tarafından yazılı onaylarından sonra Kurum Mobil Uygulaması, Web Sitesi ve Online İşlem Merkezi’nde listelenerek Kurum müşterilerine sunulur.
Listeden Çıkarma İşlemleri
Aşağıdaki durumlarda, platformumuzda listelenmiş bir kripto varlığın listeden çıkarılma durumu değerlendirmeye alınır;
- Platformumuzun saklama hizmeti aldığı ana saklamacı cüzdanın teknik özellikleri ile, riskimizi yönetmek amacıyla kullandığımız platformlar arası bir uyuşmazlığın ortaya çıktığı durumlar
- Kurum riskimizi yönetmek için kullandığımız platformların ilgili varlıkta fiyatlama yapmayı durdurduğu durumlar
- Kripto varlığın piyasa verilerindeki olağandışı değişimler
Hazine, Risk, Coin/Token Komitesinin Listeden çıkarılma kararı aldığı kripto varlıklar ile alakalı müşterilere 7 gün öncesinden bilgi verilir. 7 gün boyunca satışı veya transferi gerçekleştirilmeyen varlıklar, anlık değerleri ile nakde çevrilerek, nakit değer müşteri hesabına yansıtılır.
Kripto varlığın, global ölçekteki bir kripto varlık platformu tarafından hukuki gerekçelerle listeden çıkarılması durumunda, ilgili kripto varlık 7 gün beklemeksizin müşterilerin en az bir gün önceden bilgilendirmesi kaydıyla listeden çıkarılması mümkündür. Global piyasalarda ortaya çıkan olağanüstü durumlar sebebiyle yapılan listeden çıkarma işlemlerinde bir günlük süre beklenmeyebilir.
İşbu Prosedürde belirtilen listeleme şartlarına ilişkin özellikleri taşımadığı tespit edilen veya ilgili özellikleri sonradan kaybeden kripto varlıklar, yukarıda bahsedilen 7 günlük listeden çıkarma süresi beklenmeksizin listeden çıkarılabilir ve ilgili kripto varlıklara yönelik alım, satım ve transfer işlemlerinin tamamı durdurulur. Buna ek olarak; (i) ilgili kripto varlığın veya ilişkili dağıtık defter ağının sistemlerinin güvenilirliği hususunda makul şüphe oluşması ve (ii) bu hususlara dair kamu otoriteleri veya adli yargı makamlarından talep gelmesi halinde bahse konu 7 günlük listeden çıkarma süresi geçerli olmayacaktır.
Bu durumda yine kripto varlık, kurumumuz tarafından nakde çevrilerek, nakit değer müşteri hesabına yansıtılır.
Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu gerekli gördüğü hallerde bir kripto varlığın listeden çıkarılmasını talep edebilir.
Tebliğ Taslağı md. 18/1 “(1) Platformlar, ilk satış ya da dağıtımına aracılık edecekleri her bir kripto varlığın türüne ve hukuki niteliğine göre akıllı kontratlara yazılacak asgari unsurları kontrol etmek ve kontratların doğruluğunu incelemekle yükümlüdür.”hükmüne ilişkin bir ekleme yapılabileceği değerlendirilmektedir.