Çıkar Çatışması Politikası
ÇIKAR ÇATIŞMASI YÖNETİM MODELİ
- Çıkar çatışması genel olarak güven duyulması gereken bir konumda bulunan herhangi bir kimsenin göreviyle ilgili çıkar ile kişisel çıkarı arasındaki çatışma durumudur.
- Çalışanların çalışmaları sırasında ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarından uzak kalması, dürüstlük ve tarafsızlıklarını etkileyebilecek hiçbir müdahaleye imkân vermemesi esastır. Çalışanlar kripto varlık alım satım hizmet ve faaliyetlerini sunarken müşterilerinin çıkarını ve piyasanın bütünlüğünü gözeterek adil ve dürüst davranırlar.
- Kripto varlık piyasalarıyla ilgili her işlemde çalışanlarımız gerekli özen ve dikkati göstermek zorundadır.
- Çıkar çatışmasına ilişkin olarak işbu Politika dokümanı ile öngörülen esaslar, mevzuata aykırı iş ve işlemlerin yapılması sonucunu doğuracak şekilde kullanılamaz.
- Şirket, müşterileri ile olan ilişkilerinde kendisi, ortakları, çalışanları, yöneticileri ve bunlarla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili bulunan kişiler ile müşterileri arasında veya bir müşterisi ile başka bir müşterisi arasında çıkabilecek çıkar çatışmalarını önleyecek bir organizasyon yapısı oluşturmuştur.
- Çalışanlara mesleki ve kişisel gelişimleri için gerekli olan ortam ve şartlar sağlanmıştır.
- Piyasanın işleyişinden kaynaklanan makul nedenlerden dolayı çıkar çatışmasının önlenememesi durumunda, Şirket ile müşteriler arasında ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının içeriği ve nedenleri hakkında, ilgili faaliyet veya hizmeti sunmadan önce müşteriler yazılı olarak bilgilendirilir ve bilgilendirme yapıldığına dair müşteri imzası alınır.
- Şirket, objektif iyi niyet kurallarına aykırı olarak müşterilerinden biri veya birden fazlası lehine, diğerleri aleyhine sonuç verebilecek işlemlerde bulunamaz.
- Müşteri emirlerinin yerine getirilmesinde herhangi bir kişi ya da kuruluşa öncelik tanınmaz.
- Kripto varlık işlemlerinin müşteriye sunulmasında Şirket, sermaye ortaklığı bağı olan diğer tüm finansal kuruluşla çıkar çatışmasını önlemede birlikte hareket eder.
- Şirket; müşteri aleyhine mali kazanç elde edecekleri veya mali kayıptan kurtulacağı, müşterinin bir çıkarı olmadığı halde müşteriye sunulan hizmet ve faaliyetten çıkar elde edeceği, bir müşteri ya da müşteri grubunun diğer bir müşteri veya müşteri grubuna tercih edilmesi sonucunda çıkar elde edeceği, müşteriye sunulan hizmet ve faaliyet nedeniyle müşteri dışında kalan başka bir kişiden standart komisyon dışında mali kazanç elde edeceği durumları engellemek üzere sistemlerini ve uygulamalarını oluşturmuştur.
OLASI ÇIKAR ÇATIŞMALARININ TESPİTİ
Şirket, olası çıkar çatışmalarının tespitinde, somut olayın özelliklerini de göz önünde bulundurarak, kendisi, ortakları, çalışanları, yöneticileri ve bunlarla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili bulunan kişilerin;
- Müşteri aleyhine mali kazanç elde edecekleri veya mali kayıptan kurtulacakları,
- Müşterinin bir çıkarı olmadığı halde müşteriye sunulan hizmet ve faaliyetten çıkar elde edecekleri,
- Bir müşteri ya da müşteri grubunun diğer bir müşteri veya müşteri grubuna tercih edilmesi sonucunda çıkar elde edecekleri,
- Müşteriye sunulan hizmet ve faaliyet nedeniyle müşteri dışındaki bir kişi, kurum veya uygulamadan standart ücret ve komisyon dışında mali kazanç elde edecekleri,
- Listelenecek kripto varlıkların kendilerine veya iştiraklerine ait dağıtık defter ağı kullanılmasını zorunlu tutarak mali kazanç elde edecekleri durumları asgari olarak dikkate alır.
Her seviyedeki çalışan, görevleri esnasında tüm olası çıkar çatışmalarını bilmek ve dikkate almak, sahip olduğu sorumluluk çerçevesi içinde, ortaya çıkabilecek potansiyel çıkar çatışmalarını değerlendirmek zorundadır.
OLASI ÇIKAR ÇATIŞMALARININ ÖNLENMESİ İÇİN KABUL EDİLEN TEDBİRLER İLE ÇIKAR ÇATIŞMALARININ ÖNLENEMEDİĞİ DURUMLARDA TAKİP EDİLECEK SÜREÇ
- Bilgi akışının önlenmesi ve yönetilmesi
Şirket içinde veya şirketler topluluğunun üyeleri arasında bilgi akışının önlenmesi veya yönetilmesi amacıyla, işlemler sadece bu konuda yetkilendirilmiş personel tarafından gerçekleştirilir.
Bilgi güvenliği konusunda genel güvenlik kavramlarının yanı sıra, bilgilerin gizliliğinin, bütünlüğünün ve erişilebilirliğinin sağlanması amacıyla “Bilgi Güvenliği Politikası” hazırlanmıştır.
Şirketimiz, müşterilerine ait kimlik bilgilerini ve faaliyetleri dolayısıyla öğrendiği her türlü bilgiyi, bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklamaz, elde ettiği bilgileri kendisi veya üçüncü bir tarafın menfaati doğrultusunda kullanmaz.
- Gözetim tedbirleri
Çıkar çatışması yaşanabilecek birimler ile bu birimlerde çalışanların gözetimi bölüm yöneticileri tarafından yerine getirilir. İnceleme ve soruşturmalar, ilgili iş akışları doğrultusunda İç Denetim Birimi’nce yapılır.
Çalışanlar, müşteriler ve Şirket arasında doğabilecek her türlü anlaşmazlık ve çıkar çatışmasını engellemek amacıyla “Etik İlkeler Prosedürü” oluşturulmuştur. Çalışma prensipleri ve müşterilerle ilişkiler bu kapsamda yürütülür.
Şirket kendisi, resmi kuruluş ya da 3. kişiler adına komisyon ve benzeri bir menfaat sağlıyorsa, bu durumu müşterisine hizmet sunmadan önce açıklar.
Kripto varlık alım satım platformlarını denetime yetkili resmi kuruluşlar ve bağımsız denetim şirketlerince belirlenen olumsuzluklar, ilgili birimlerce öncelikli olarak değerlendirilerek sonuçlandırılır.
- Çıkar çatışmasına konu olan birimlerde çalışanların ücretlendirilmesi
Çalışanlarımıza verilecek ücretler Kuruluşumuzun etik değerleri, iç dengeleri ve stratejik hedefleri ile uyumludur. Tüm çalışanlar, hiçbir ayrım gözetmeksizin üstlendikleri sorumluluklar dikkate alınarak ücretlendirilir.
ÇIKAR ÇATIŞMALARININ ÖNLENEMEDİĞİ DURUMLARDA TAKİP EDİLECEK PROSEDÜRLER
Bir çıkar çatışmasının çözümü için alınacak aksiyonların, ilgili çalışanın görev tanımında yer alan yetkilerini aşması halinde, konu derhal bir üst yöneticiye iletilir. Üst yöneticinin gerekli aksiyonu almaması durumunda, çalışanlar durumu daha üst görev seviyelerindeki yöneticilere aktarmalıdır. Yöneticiler, söz konusu çatışmanın doğruluğunu araştırarak çıkar çatışmasının giderilmesini temin eder ve benzeri çıkar çatışmalarının tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri alır.
Gerekli durumlarda gözetimden sorumlu birimlerce inceleme gerçekleştirilir ve gereken önlemler alınır. Şirkete iletilen tüm şikâyetler değerlendirilerek süresi içinde müşterilere dönüş yapılır.
ÇIKAR ÇATIŞMALARININ KAYIT ALTINA ALINMASI
Çıkar çatışmaları izlenmeli ve belgelenmelidir. Tanımlanan çatışmalar, bunları yönetmeye ilişkin kabul edilen önlemler ve atılan adımlar kayıt altına alınmalıdır. Söz konusu kayıtların tutulması, mevcutta bulunabilecek ve/veya ileride ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının yönetiminde referans olarak kullanılabilir.
ÇIKAR ÇATIŞMALARININ BİLDİRİMİ
Piyasanın işleyişinden kaynaklanan makul nedenlerden dolayı çıkar çatışmasının önlenememesi durumunda, Şirket ile müşteriler arasında ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının içeriği ve nedenleri hakkında ilgili faaliyet veya hizmet sunulmadan önce müşteriler sözlü veya yazılı olarak bilgilendirilecektir.
Bazı durumlarda ürün ve hizmetin niteliğine göre çıkar çatışması durumu söz konusu olduğunda, işleme başlanmadan önce müşterilerin bilgilendirilmesi sağlanacak, gerekirse müşterilerin rızası alınacaktır. Söz konusu bildirimlerin yapıldığına dair ispat yükü Şirkete aittir.
ÇIKAR ÇATIŞMALARININ SONLANDIRILMASI
Çıkar çatışmaları kalıcı olmamakla birlikte, çatışmaya yol açan durumların ortadan kalkması durumunda çatışma sona ermiş olur.