Spot Bitcoin ETF (Borsa Yatırım Fonu) Nedir?


Borsa yatırım fonları (ETF – Exchange-Traded Fund) temel olarak dayanak varlıkların değerini takip eden yatırım araçlarıdır. Spot Bitcoin ETF olarak tanımlanan yatırım fonları Bitcoin fiyatına bağlı fonlardır.

SEC Başkanı Gary Gensler, spot Bitcoin ETF hisselerinin listelenmesi ve alım satımının onaylandığını açıklayarak, uzun zamandan beri beklenen spot Bitcoin yatırım fonları resmiyete kavuştu.

Spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonları'nın gündemi meşgul etmesinin en önemli nedenlerinden biri, bu ETF'lerin, Bitcoin'i klasik finans piyasalarına taşıyacak olmasıdır. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onaylanan Spot Bitcoin Yatırım Fonları, Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren Nasdaq, New York Borsası (NYSE) ve Chicago Opsiyon Borsası'nda (CBOE) işleme açılacak.

Onaylanan spot Bitcoin ETF'leri ve İşleme Açılacağı Borsalar

1. Blackrock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) - Nasdaq
2. ARK 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) - CBOE
3. WisdomTree Bitcoin Fund (BTCW) - CBOE
4. Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO) - CBOE
5. Bitwise Bitcoin ETF (BITB) - NYSE
6. VanEck Bitcoin Trust (HODL) - CBOE
7. Franklin Bitcoin ETF (EZBC) - CBOE
8. Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (FBTC) - CBOE
9. Valkyrie Bitcoin Fund (BRRR) - Nasdaq
10. Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) - NYSE
11. Hashdex Bitcoin ETF (DEFI) - NYSE

Spot Bitcoin ETF'lerinin onaylanması süreci ise oldukça uzun sayılabilecek bir zaman dilimine yayıldı. İlk spot Bitcoin ETF başvurusu Winklevoss kardeşler tarafından 2013 yapıldı. SEC, spot Bitcoin ETF başvurusu reddetti ve sonrasında gelen tüm spot Bitcoin başvurularına red cevabı verdi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, ProShares tafından vadeli işlemler için yapılan Bitcoin Strategy ETF başvurusunu Ekim 2021'de kabul etti. Böylece, Bitcoin'e bağlı ilk resmi borsa yatırım fonunun sahibi ProShares oldu ve vadeli Bitcoin fonu New York Borsası'nda (NYSE) işlemlere açıldı.

Spot Bitcoin ETF / Bitcoin Karşılaştırması

  • >> Spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu, bu fonu ihraç etme yetkisi verilmiş yatırım şirketleri tarafından lisanslı borsalarda alınıp satılabilir. Bitcoin, 650'den fazla kripto para alım satım platformu aracılığıyla alınıp satılabilir.
  • >> Her bir Spot Bitcoin ETF, fonu ihraç eden yatırım şirketine aittir. SEC tarafından onay verilen 11 ayrı fonun birbiriyle bağlantısı bulunmamaktadır. Bitcoin (BTC) ise sahipliği doğrulayan özel anahtarı elinde bulunduran kişiye ya da kuruluşa aittir.
  • >> Yatırımcılar, Spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu sunan borsalardan Spot Bitcoin ETF satın aldığında yatırım fonu satın almış olur. Spot Bitcoin ETF karşılığında, ihraç eden yatırım şirketinden Bitcoin talep edilemez. Kripto para alım satım platformlarında alınıp satılan Bitcoin ise platformun kullanıcıları tarafından platforma emanet edilen Bitcoin'lerden oluşmaktadır. Kripto para alım satım platformundan Bitcoin satın alan biri, Bitcoin'i kendi cüzdanına veya herhangi bir platform hesabına transfer edebilir.