MetaTrader 5 Kullanım Kılavuzu

Stablex'in yeni sürümünde Kolay Al - Sat özelliği geçici olarak kapatılmıştır. Gelişmiş Al-Sat özelliği ise MetaTrader 5 uygulaması üzerinden sunulmaya başlanmıştır.

MetaTrader 5, kullanıcılara kapsamlı grafik araçları, anlık piyasa verileri ve çeşitli analiz imkanları sunan ileri düzey bir alım satım platformudur. İşlem stratejinizi en iyi hale getirmenize ve performansınızı arttırmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Stablex müşterileri bu uygulamayı kendilerine özel kullanıcı kodu ve Stablex şifresi ile kullanabilecektir.

Sizlere kısa süre içerisinde daha iyi bir deneyim sunmak için çalışmalarımız devam etmektedir.

MetaTrader 5 uygulaması ile ilgili kullanım kılavuzunu aşağıda bulabilirsiniz. Herhangi bir sorunuz olursa https://stablex.com.tr/yardim/destek adresinde yer alan Destek Formu'ndan veya Stablex mobil uygulamasındaki Destek menüsünden bize 7/24 ulaşabilirsiniz.

 

STABLEX – MetaTrader 5 KULLANIM KILAVUZU

Stablex mobil uygulaması Gelişmiş Al/Sat ekranında işlemlerimizi tamamlamak için MetaTrader 5 ile Al/Sat butonuna tıklayın.

Açılan bildirimde MetaTrader 5 kullanıcı kodunuzu görebilirsiniz. Devam butonuna bastığınızda eğer cihazınızda MetaTrader 5 uygulaması yüklü değilse, uygulama mağazanıza; MetaTrader 5 uygulaması yüklü ise giriş ekranına; MetaTrader 5 uygulamasına daha önce giriş yaptıysanız, alım satım ekranına yönlendirileceksiniz.

MetaTrader 5 uygulamasında Stablex hesabınıza giriş yapabilmek için Ayarlar menüsünden İşlem Hesapları'na girip sağ üstteki artı butonuna basın.

Broker arama kutusuna Stablex yazıp "Stablex Bilişim Teknoloji A.Ş.'yi seçin

 

Kullanıcı kodunuzu ve Stablex hesap parolanız ile girin. Stablex mobil uygulamasında Hesabım ekranında yer alan MetaTrader menüsünden MetaTrader kullanıcı kodunuza ulaşabilirsiniz.

 

 


Fiyatlar Sekmesi


 

Stablex’te listelenmiş tüm kripto varlıkların anlık alış / satış fiyatları, günlük fiyat değişimi gibi bilgileri bu sekmeden görüntüleyebilirsiniz. Sağ üst köşedeki buton ile kripto varlıklara ilişkin daha geniş bilgilerin bulunduğu bir seçim ekranını görüntüleyebilir ve izleme ekranınızı kişiselleştirebilirsiniz.

 


Grafik Sekmesi


 

Grafik sekmesinde; ilgili kripto paraya ait detaylı fiyat hareketlerini görüntüleyebilir, çeşitli zaman ölçeklerinde fiyat araştırması yapabilir ve MetaTrader 5 uygulamasının gelişmiş indikatör setinden faydalanarak grafiği kişiselleştirebilirsiniz.

 


İşlem Sekmesi


 

İşlem sekmesinde kullanıcılar en üstte anlık olarak ellerinde bulundurdukları kripto varlıkların kar/zarar toplamını görebilirler. 

Detayda ise "Bakiye" bilgisi ile kripto varlık alımı öncesi hesaplarında bulunan bakiyeyi, "Varlık" bilgisi ile mevcut tüm varlıklarının anlık olarak TL cinsinden karşılığını izleyebilirler. "Bakiye = Varlık + Toplam Kar/Zarar" olarak okunabilir. Bakiye bilgisi kripto varlık satışı, kripto varlık yatırma/çekme veya Türk Lirası yatırma/çekme işlemleri sonrası değişecektir.

"Teminat" anlık olarak kullanıcının ellerinde bulundurduğu kripto varlıklar için yapmış olduğu toplam TL cinsinden harcamayı ifade etmektedir. Görseldeki örnekte 28 APE, 0.00925 AVAX ve 192 STORJ’un TRY cinsinden kullanıcıya maliyeti 3267.27 TL olmuştur.

"Serbest Teminat" ise kullanıcının hesabında bulundurduğu kullanılabilir TL varlığı ifade etmektedir.

"Teminat Seviyesi %" ise (Varlık/Teminat)*100 formülü ile hesaplanan, kullanıcının anlık olarak serbest Türk Lirası dahil elinde bulundurduğu tüm kripto varlıkların değerinin teminatına oranını gösteren bir çeşit risk ölçüm parametresidir. Stablex’de kullanıcılar sadece spot alım/satım işlemleri gerçekleştirebildikleri için "Teminat Seviyesi %" hesaplaması kullanıcı tarafında teminat tamamlama veya otomatik pozisyon kapama gibi anlamlara gelmemektedir.Hesaplamayı sadece kullanıcının yapmış olduğu yatırımların anlık durumuna ilişkin bir parametre olarak okunmalıdır.

İşlem sekmesinde kullanıcılar "Pozisyonlar" başlığı altında ellerinde bulundurdukları kripto varlıkların adedini, alış maliyetini, güncel fiyatını ve kar/zarar bakiyesini görebildikleri gibi aynı zamanda varlıkların üzerine tıklayarak ekran görüntüsünde olduğu gibi "Pozisyonu kapat, Pozisyonu değiştir, İşlem, Grafik ve Toplu İşlemler..." sekmelerine hızlıca erişebilirler.

 

"Pozisyonu kapat ve İşlem" seçenekleri kullanıcıyı ana işlem ekranına taşıyacak ve ekran görüntüsünde olduğu gibi kullanıcı buradan varlığı ile ilgili alış/satış işlemlerini gerçekleştirebilecektir.

Hızlı işlem yapabilmek adına MetaTrader 5 platformu pozisyonun tamamını kapatma veya istenilen miktarda işlem yapmaya imkân tanımasının yanı sıra kullanıcılar "Zararı Durdur, Karı Al" seçeneklerini de planlamaları dahilinde kullanabilecekler. Ek olarak standart piyasa (market) işlemi ile beraber kullanıcılar aşağıda bulunan 6 çeşit emir tipi ile de işlem yapabilir olacaklardır.

  • Buy Limit: Belirli bir fiyat seviyesinden veya daha düşük bir fiyattan alım yapmak için verilen emir. Bu emir türü, fiyatın belirlenen seviyeye veya daha düşük bir seviyeye düşmesi durumunda aktive olur.
  • Sell Limit: Belirli bir fiyat seviyesinden veya daha yüksek bir fiyattan satış yapmak için verilen emir. Fiyatın belirlenen seviyeye veya daha yüksek bir seviyeye çıkması durumunda bu emir aktive olur.
  • Buy Stop: Piyasa fiyatı, belirlenen bir seviyeye ulaştığında alım yapmak için verilen emir. Bu emir, fiyatın belirlenen seviyenin üzerine çıkması durumunda aktive olur ve piyasa fiyatından alım gerçekleşir.
  • Sell Stop: Piyasa fiyatı, belirlenen bir seviyeye düştüğünde satış yapmak için verilen emir. Bu emir, fiyatın belirlenen seviyenin altına düşmesi durumunda aktive olur ve piyasa fiyatından satış gerçekleşir.
  • Buy Stop Limit: Fiyat belirlenen bir seviyeye ulaştığında, bir alış limit emri aktive olur. Bu emir türünde, hem tetikleme fiyatı (stop fiyatı) hem de limit fiyatı belirlenir. Fiyat stop seviyesine ulaştığında, limit fiyatından veya daha düşük bir fiyattan alış yapılması için emir aktive olur.
  • Sell Stop Limit: Fiyat belirlenen bir seviyeye ulaştığında, bir satış limit emri aktive olur. Bu emir türünde de hem stop fiyatı hem de limit fiyatı belirlenir. Fiyat stop seviyesine düştüğünde, limit fiyatından veya daha yüksek bir fiyattan satış yapılması için emir aktive olur.

 

Dikkat edilmesi gereken nokta yapılacak tüm alış satış işlemlerinin kripto varlık cinsinden yapılacak olmasıdır. Örnek ekran görüntüsünde bulunan -100, -50, 192, +50, +100 rakamları kolay işlem yapılabilmesi adına STORJ adetlerini temsil etmektedir. Ekran görüntüsüne konu kullanıcı hesabında 192 adet STORJ bulunması sebebiyle platform otomatik olarak işlem adedine 192 yazmıştır.

Pozisyonu değiştir seçeneği ile kullanıcılar mevcut pozisyonlarının "Zararı Durdur" ve "Karı Al" seviyeleri düzenleyebilecekleri ekran görüntüsündeki panele ulaşabilirler.

 

Grafik seçeneği ile ilgili kripto varlığın grafiğine erişebilecekleri gibi grafik üzerinde yapmış oldukları alışların seviye cinsinden işaretlendiğini görebileceklerdir.

 

Toplu işlemler seçeneği açıldığı taktirde MetaTrader 5 tek seferlik aşağıdaki gibi bir uyarı metni gösterecek ve "Tek Tıkla İşlem" yapmak yönünde kullanıcıları bilgilendirdiği bir metini kabul etmelerini talep edecektir. Bu kabul sonrasında metin içerisinde bilgilendirmesi yapıldığı üzere kullanıcılar ilgili ekranlarda tek tıkla, ikincil bir onaya gerek kalmadan işlem yapabiliyor olacaklardır.

 

Bu şart ve koşulların kabul edilmesini takiben MetaTrader 5 uygulaması kullanıcılarına yandaki seçeneklerin bulunduğu toplu işlem opsiyonları sunuyor olacaktır. İlgili seçenekler içerisindeki "Buy Pozisyonunu tersine çevir" seçeneği Stablex platformunda sadece spot piyasa işlemleri yapılabiliyor olması ve spot piyasada açığa satış yapılamayacağı gerekçeleriyle çalışmıyor olacaktır.

 


Geçmiş Sekmesi


 

Bu sekmede kullanıcılar; Pozisyonlar, Emirler ve İşlemler şeklinde belirlenen zaman aralığında ve belirlenen sıralama kriterleri doğrultusunda geçmiş hareketlerini detaylı biçimde görüntüleyebiliyor olacaklar. Ek olarak; seçilen zaman aralığı dahilindeki para yatırma ve çekme rakamlarına ek kapanmış pozisyonların kar durumu, komisyon ve bakiye bilgilerine erişebilecekler. Swap; MetaTrader 5 platformunun vadeli işlemler için gerekli bir hesaplaması olup Stablex platformunda sadece spot alım/satım yapılabildiği için daima 0 olarak görünecek bir kalemdir.