Bitcoin yükselişi ile altcoin rallisi arasındaki bağlantı geçmiş yıllara göre farklılaştı ve bunun sebeplerini son birkaç yılda yaşanan gelişmeler üzerinden analiz edebiliriz. Kripto para piyasasının yakın zaman tarihçesi ve altcoinler üzerindeki etkisine beraber bakalım:
Önceki boğa sezonlarında, Bitcoin'in piyasa değeri arttığında, büyüyen Bitcoin piyasa değeri üzerinden diğer projeler de dikkat çekici olmaya başlamıştı. Yatırımcılar Bitcoin'den kazandıkları karlarını veya yeni yatırımlarını daha düşük piyasa değerine sahip projelere aktarmaya başlamış ve sonuç olarak altcoin rallisi diye nitelendirilen dönem başlamıştı.
2022 ve 2023 boyunca kripto para piyasalarında, negatif yönlü fiyat hareketlerine sebep olan önemli gelişmeler yaşandı. FTX'in iflası ve Terra Luna sisteminin çökmesi sonucu piyasa katılımcılarının birçoğunda kalıcı hasar oluştu. Bu olaylar kripto para piyasasında uzun süren bir sessizliğe ve işlem hacimlerinin düşmesine neden olurken, yatırımcı güveni de ciddi şekilde zedelendi. Binance tarafından kurulan kurtarma fonu, Bitcoin fiyatını 30.000 USDT seviyelerine kadar yükseltti ancak bu toparlanma dahi altcoinlerde beklenen hareketliliği getirmedi.
2023 sonbaharında, Blackrock ve Fidelity gibi dev yatırım fonlarının spot Bitcoin ETF başvuruları, piyasalarda yükseliş beklentilerini arttırdı ve Bitcoin öncülüğünde mini boğa diye nitelendirilebilecek bir dönem yaşandı.
2024 yılının başında Spot Bitcoin ETF'leri SEC tarafından resmen onaylanarak rekor ilk gün hacimleri ile işlem görmeye başladı, ancak fiyat hareketleri yine piyasanın tamamında bir ralli olarak yankılanmadı.
2024'te Bitcoin fiyatının yükselmesine rağmen, aktif adres sayısında gözle görülür bir düşüş yaşandı (Grafik 1). ETF'ler aracılığıyla gelen yeni yatırımın piyasaya kripto para borsaları üzerinden girmemesi bu düşüşün nedeni olarak yorumlanabilir.
ETF öncesi dönemde, yatırımcı kripto para borsalarından birinde hesap açıp, parasını bu borsalara göndererek yatırım yapıyordu. Borsanın kullanıcının talebi doğrultusunda açmış olduğu yeni Bitcoin adresleri ile aktif adres sayısı artıyor, Bitcoin-Altcoin geçişkenliği ise daha rahat oluşuyordu.
Grafik 1 - Bitcoin Aktif Adres Sayısı
Kaynak: Glassnode - https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&m=addresses.ActiveCount
Ancak ETF'lerin işlem görmeye başlaması ile birlikte özellikle yüksek montanlı yatırım yapmak isteyen kullanıcılar hem mevcut kripto para borsalarına olan güven eksikliği hem de bireysel saklamanın zorluklarından sıyrılıp muhasebe sistemleri açısından da işleri kolaylaştıran bir alternatife kavuşmuş oldu.
Böylelikle yatırımlar konsolide olmaya ve kurumsal cüzdanlarda toplanmaya başladı. ETF üzerinden Bitcoin yatırımı geçmiş rallilerde olduğundan farklı şekilde Bitcoin-Altcoin geçişkenliğini durdurdu ve yatırımcı ETF alışı ve satışı dışında elde ettiği geliri daha düşük piyasa değerine sahip projelere paylaştırmaktan uzak kaldı.
Bitcoin fiyatı tarihi rekor kırarken; Bitcoin hariç kripto para piyasasının değerini ölçen Total2 hesaplamasının bu yükselişe eşlik etmemesi 2024 döneminin farklılığını grafik üzerinde görmemize yardımcı oluyor. (Grafik 2)
Grafik 2 – Bitcoin vs. Total 2 Market Değeri (Bitcoin Hariç Piyasa Değeri)
Kaynak: Tradingview
Kripto para piyasasına yeni yatırımcıların geçmişte olduğu gibi borsalar üzerinden gelmesi ve kitlesel talebin artması ile yazı içerisinde de belirttiğimiz altcoin-bitcoin geçişkenliği artarsa Grafik 2'deki ayrışma ortadan kalkabilir. Dolayısıyla altcoin piyasa analizi yaparken Bitcoin ağındaki aktif adres sayısını da kontrol etmekte fayda var.