Haftalık Analiz - 05.09.2024

05.09.2024
Okuma Süresi: 5 Dakika

Kripto Varlıklara Bakış

Finans piyasaları, ABD ekonomisiyle ilgili gelecek verilere ve Amerika Merkez Bankası (FED)'in faiz kararını odağına almış durumda. Bu hafta ABD'den gelen PMI ve açık iş pozisyonları verileri, beklentilerin altında kaldı. Bu veriler, ekonomik aktivitenin yavaşladığına işaret ederken, iş gücü piyasasında da bir soğuma olduğunu gösteriyor. Bu gelişmelerin ardından piyasalar, resesyon riskinden tedirgin olmaya başladı; S&P 500 Volatilite Endeksi (VIX) ise %43 artışla 21'e yükseldi.

Piyasalar FED'in 50 baz puan faiz indirimi ihtimalini arttırarak ekonomi politikasında değişikliğin gerekliliğine işaret ettiğini ve bu değişikliğin de resesyon riskiyle bağlantılı olabileceğini değerlendiriyor. Piyasa katılımcılarının beklentileri, %55 ihtimalle FED'in 25 baz puanlık faiz indirimi yapması, %45 ihtimalle ise 50 baz puanlık indirime gitmesi yönünde. (Kaynak: https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool)

Diğer yandan, 6 Eylül Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri oldukça önemli. Özellikle istihdam verisinin beklentilerin altında kalması, resesyon riskini artırabilir. Tarım dışı istihdam verisinin öncü göstergesi olarak kabul edilen ‘ADP Tarım Dışı İstihdam' verisi ise 99K olarak açıklandı ve beklentilerin (144K) altında kaldı.

 


BTC/USDT
Grafik 1 – 4 Saatlik Grafik

Bitcoin

Geçtiğimiz hafta 58.000 USDT seviyesi yedinci kez destek olarak çalıştı ve ardından hacimsiz bir yükselişle 61.200 seviyesi test edildi. Ancak piyasaların riskleri önceliklendirmesi ve yükselişin hacim desteği alamaması sonucu, fiyat yeniden destek seviyesine döndü. Satış baskısının artmasıyla birlikte, Bitcoin bu hafta 55.600 USDT seviyelerine kadar geri çekildi. 55.000 – 56.000 USDT seviyeleri destek olarak çalışır ve pivot seviye 58.000 tekrar kazanılırsa, hacimli mumlarla birlikte 60.000 USDT kolay erişilebilir bir seviye olarak algılanacaktır.

Öte yandan, 56.000 USDT desteğinin kaybedilmesi halinde yeni satıcıların ortaya çıkması ve 52.000 USDT seviyelerinin görülmesi muhtemel.

 


ETH/USDT
Grafik 2 – 4 Saatlik Grafik

Ethereum

Ethereum'da ise grafik 2'de görüldüğü gibi yatay hareket devam ediyor. Bitcoin ile yüksek korelasyon (0.82) halinde hareket eden fiyatın pozitif veya negatif ayrışmasının sinyallerini ETF'lerde arıyoruz. Ancak fiyat hareketinde gördüğümüz korelasyon, ETF akışında da benzer şekilde izleniyor. (Kaynak: https://www.blockchaincenter.net/en/crypto-correlation-tool/)

 

Haftanın Haberleri

Bitcoin ETF'lerinde Büyük Çıkış! İlgi Azalıyor mu?

Coinglass verilerine göre, son beş işlem gününde spot Bitcoin ETF'lerinden arka arkaya çıkışlar yaşandı. Bu süreçte, en büyük çıkış 287,8 milyon Dolar ile 3 Eylül'de gerçekleşirken, en çok ETF varlığına sahip olan BlackRock'da 13,5 milyon Dolarlık çıkışla bu trende katıldı. Toplamda 767,6 milyon Dolarlık çıkışla sonuçlanan bu hareketler, genel olarak kripto varlıklara olan ilginin azaldığı bir döneme işaret ediyor olabilir.


Grafik 3

 

Ethereum ETF'lerinde Sessiz Dönem: Alımlar Azaldı

Farside verilerine göre, Ethereum ETF'lerinde son üç işlem gününde yalnızca 4,9 milyon Dolarlık alım yapıldı; bu alım da sadece Fidelity ETF'ine aitti. Grayscale ETF'lerinden ise çıkışların devam ettiği gözlemleniyor. Ethereum ETF'lerindeki bu çıkış eğilimi, piyasa genelindeki durgunluğu yansıtıyor.

Kripto Varlıklardan 305 Milyon Dolar Çıkış

CoinShares'in hazırladığı dijital varlıklara fon akışı raporuna göre, geçtiğimiz hafta dijital varlıklardan 305 milyon Dolar çıkış yaşandı. Bitcoin tarafında 319 milyon Dolarlık bir çıkış gözlemlenirken, Ethereum'da bu rakam 5,7 milyon Dolar olarak kaydedildi. Öte yandan, "MEME" coinlerin değer kaybıyla hacimlerinde derin düşüşler görülen Solana blokzincirine ise 7,6 milyon Dolarlık giriş oldu.


Grafik 4

 


Grafik 5

 

İsviçre'nin En Büyük Kamu Bankası Kripto Ticareti Sunmaya Başlayacak

İsviçre'nin en büyük kamu bankası ve ülkenin dört büyük bankası arasında yer alan Zürcher Kantonalbank (ZKB), finansal faaliyetlerini kripto ticareti ve saklama hizmetiyle genişleteceğini duyurdu. Banka, kripto hizmetlerini yalnızca kendi müşterileriyle sınırlamayacak; İsviçre'nin diğer finansal kuruluşlarına da kripto ticareti ve saklama hizmetleri sunacak. Bu adım, Avrupa'da kripto varlık ticareti için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Uniswap'e Yasal Uyarı

Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), Uniswap Labs'e yasa dışı kripto varlık türev ticareti sunduğu ve ilgili düzenlemelere uymadığı gerekçesiyle ihtar gönderdi. Bildiride, Uniswap Labs'in suçlamalara yanıt olarak Ticaret Borsası Kanunu'nu ihlal etmeme taahhüdünde bulunduğu ve 175.000 Dolarlık ceza ödemesine karar verildiği duyuruldu.

Trump'tan DeFi Hamlesi: World Liberty Financial Geliyor

Donald Trump'ın kripto para projesinin detayları belli oldu. Projenin ismi 'World Liberty Financial' olarak duyuruldu. Coindesk'in haberine göre, proje bir DeFi platformu olacak ve kullanıcılarına borç alma-verme sistemi sunacak. Teknik altyapısının, önde gelen DeFi uygulaması AAVE ve Ethereum blokzincirinin üzerine kurulacağı belirtiliyor. Ayrıca, yakın zamanda hacklenen (Dough Finance) projesinin yönetimindeki bazı kişilerin de bu projede yer alacağı ifade edildi.

Galois Capital'e SEC Darbesi: 225 Bin Dolar Ceza Anlaşması

Geçtiğimiz sene faaliyetlerine son veren kripto para fon ve danışmanlık şirketi Galois Capital, SEC tarafından dava edildi. Davanın ana nedeni, müşteri fonlarının bir kısmının FTX gibi riskli platformlarda tutulmuş olması. Galois, Terra LUNA gibi projelere yatırım yapmış ve FTX'in iflasında 40 milyon Dolar'ın üzerinde kayıp yaşamıştı. SEC, Galois'ın iflas sonrası kayıp yaşayan müşterilere geri ödeme yapacağı sözünü tutmadığını iddia etti. Şirket, SEC ile anlaşarak 225 bin Dolar ceza ödemeyi kabul etti.

 

Gelecek Hafta Bizi Neler Bekliyor?

9 Eylül Pazartesi
- Japonya, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH - Çeyreklik)

10 Eylül Salı
- Almanya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE - Aylık)

11 Eylül Çarşamba
- İngiltere, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH - Aylık)
- Türkiye, Perakende Satışları (Aylık)
- ABD, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE - Yıllık)

12 Eylül Perşembe
- Euro Bölgesi, Faiz Oranı Kararı
- Euro Bölgesi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Basın Açıklaması
- ABD, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE - Aylık)

 

 

UYARI: İşbu Stablex Haftalık Kripto Piyasalar Raporu ("Rapor"), Stablex Bilişim Teknoloji A.Ş. ("Stablex") tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Stablex, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ("Ak Yatırım") iştiraki olup, Ak Yatırım'ın işbu raporla ilgisi olmadığı gibi herhangi bir kripto varlık ile de ilgisi bulunmamaktadır.

Rapor'da yer alan ifadeler, hiçbir şekilde veya suretle alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Stablex, bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Bu sebeple, okuyucuların, bu raporlardan elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanılarak aldıkları kararlarda sorumluluk kendilerine aittir. Bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından Stablex hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Stablex'in tüm çalışanları ve danışmanlarının, herhangi bir şekilde bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. Burada yer alan bilgiler ve yorumlar bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında yer almamaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İlaveten, Stablex, raporların internet üzerinden e-mail yoluyla alınması durumunda virüs, hatalı gönderim veya diğer herhangi bir teknik sebepten dolayı alıcının donanımına veya yazılımına gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamaz.