Kripto Para Durumu - 14.10.2024

14.10.2024
Okuma Süresi: 6 Dakika

ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayında gerçekleştirdiği toplantıya dair tutanaklar, faiz indirimi kararı üzerinde önemli tartışmalar olduğunu gösterdi. Yetkililer, enflasyon ve ekonomik büyüme verilerine dayanarak faiz indirimi yönünde karar alsalar da indirimin boyutu konusunda anlaşmazlık yaşandı. Çoğunluk, 50 baz puanlık indirimi savunurken, bazı üyeler 25 baz puanlık daha temkinli bir adımı destekledi. Tutanaklarda enflasyon risklerinin hafiflediği, işsizlik oranının düşük kaldığı ve ekonomik aktivitenin toparlanmaya devam ettiği vurgulandı. Geçtiğimiz ay alınan kararla, Fed politika faizini 50 baz puan düşürerek %4,75-5,00 aralığına çekmiş, karar 11'e karşı 1 oyla kabul edilmişti.

Geçtiğimiz hafta açıklanan yıllık TÜFE verisi ise beklentilerin üzerinde gerçekleşti (Açıklanan: %2,4 – Beklenti: %2,3 – Önceki: %2,5). İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları da beklentilerin üzerinde gelerek olumsuz sinyaller vermeyi sürdürdü. (Açıklanan: 258K – Beklenti: 231K – Önceki: 225K).

Bitcoin (BTC)

Bitcoin'in geçtiğimiz hafta 58.900 USDT seviyelerine kadar geri çekildiği görüldü, ancak fiyatlamalarda hızla toparlanmayla 60.000 USDT seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Ardından, 64.000 USDT seviyelerini test etse de bu hareket yeterli hacimle desteklenmedi. Teknik olarak, 65.000 ve 66.000 USDT bölgeleri güçlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkarken 58.000 ve 56.000 USDT bölgeleri destek görevi görmektedir.

Kripto Para Durumu - 41 - Grafik 1 - BTC/USDT - 8 Saatlik Ölçek
Grafik 1 – BTC/USDT - 8 Saatlik Ölçek
Kaynak: Tradingview

 

Ethereum (ETH)

Ethereum, Ağustos ayından bu yana 2.700 ve 2.200 USDT seviyeleri arasında yatay hareketini sürdürüyor. Ethereum içinde bulunduğu konsolidasyon bölgesinin en yüksek hacim (2.460 USDT) seviyesinin (Grafik 2'de kırmızı çizgi ile gösterilmiştir) üzerinde işlem görmeyi başarsa da yaşanan fiyat hareketinin hacimli mumlar ile desteklenmediğine dikkat edilmeli. Teknik olarak, 2.300 USDT seviyesi güçlü bir destek olarak öne çıkarken, 2.500 USDT üzerinde hacimli kapanışlar, 2.600 seviyelerinin test edilmesine zemin hazırlayabilir.

Kripto Para Durumu - 41 - Grafik 2 - ETH/USDT - 8 Saatlik Ölçek
Grafik 2 – ETH/USDT - 8 Saatlik Ölçek
Kaynak: Tradingview

 

TOTAL 3 (BTC ve ETH Hariç Market Değeri)

Bitcoin ve Ethereum dışındaki projelerin piyasa değerine baktığımızda, önemli bir direnç seviyesinin test edildiği görülmektedir. Eğer piyasa değeri bu bölgenin üzerine çıkıp tutunabilirse, altcoinler için pozitif bir dönem başlayabilir. Ancak, bu seviyenin kaybedilmesi durumunda, piyasa değeri 580 milyar dolar seviyelerine kadar geri çekilebilir.

Kripto Para Durumu - 41 - Grafik 3 - TOTAL 3 (BTC ve ETH Hariç Market Değeri) - 8 Saatlik Ölçek
Grafik 3 – TOTAL 3 (BTC ve ETH Hariç Market Değeri) - 8 Saatlik Ölçek
Kaynak: Tradingview

 

Avalanche (AVAX)

Geçtiğimiz hafta üzerinde durduğumuz 26 USDT seviyesi, fiyatlamalarda önemli bir destek olarak çalışmaya devam etti. Fiyat, bu seviyenin altına kısa süreli bir düşüş yaşasa da, hızla toparlanarak güç kazandı. Şu an fiyat, direnç görevi gören 30 USDT seviyesine yeniden ulaşmış durumda. Ancak, diğer paritelerde olduğu gibi burada da hacim desteği eksikliği dikkat çekiyor. 30 USDT seviyesinin aşılması durumunda, yukarı yönlü hareketin devam etmesi mümkün olabilir. Ancak bu seviye kaybedilirse, 26 USDT seviyesinin yeniden test edilmesi muhtemel olacaktır.

Kripto Para Durumu - 41 - Grafik 4 - AVAX/USDT - 8  Saatlik Ölçek
Grafik 4 - AVAX/USDT - 8 Saatlik Ölçek
Kaynak: Tradingview

 

Haftanın Öne Çıkan Haberleri

Metaplanet, Bitcoin Alımlarına Hız Kesmeden Devam Ediyor

Japon yatırım şirketi Metaplanet, portföyüne 6,7 milyon dolar değerinde 108,78 Bitcoin eklediğini duyurdu. Şirketin toplam Bitcoin varlığı 639.5'e yükseldi. Şirket, Bitcoin opsiyon satışı sayesinde ise 1,4 milyon dolar kazanç elde etti. Şirketin Bitcoin stratejisi, dijital varlıklar alanındaki pozisyonunu daha da güçlendirmeyi hedeflediğini gösteriyor.

VanEck'ten Kripto ve Yapay Zekaya 30 Milyon Dolarlık Yatırım Atağı

Varlık yönetim şirketi VanEck, kripto para ve yapay zeka sektörlerini desteklemek için 30 milyon dolarlık bir girişim fonu kurdu. "VanEck Ventures" adı verilen bu fon, start-up'lara yatırım yaparak tokenizasyon, stablecoin'ler ve AI gibi teknolojilere odaklanacak. Şirketin dijital varlıklar araştırma başkanı Mathew Siegel, bu fonun finansın geleceğine etki edecek yenilikçi projelere katkı sağlayacağını belirtti.

FTX Müşterilerine İyi Haber: Geri Ödemeler Başlıyor

2022'de yaşanan iflasın ardından kripto para borsası FTX'in müşterilerinin beklediği olay gerçekleşti. ABD iflas mahkemesi, borsanın yeniden yapılanma planını onaylayarak müşterilere nakit olarak geri ödeme yapılmasının yolunu açtı. FTX'in el konulan varlıkları ve kurucularından elde edilen gelirlerle müşteri kayıplarının bir kısmı telafi edilebilecek. Ancak ödemelerin faiziyle birlikte nakit yapılacak olması, bazı yatırımcılar tarafından hoş karşılanmadı.

HBO Belgeseli, Satoshi Nakamoto'nun Kimliğine Dair Yeni İddialar Ortaya Koydu

Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'nun kimliği, HBO'nun yeni belgeseliyle gündeme geldi. Yapımcı Cullen Hoback, Satoshi'nin Peter Todd olduğunu iddia etti. Fakat, Todd bu iddiaları reddetti. Yapımcıya göre Satoshi'nin kimliğinin bilinmesi, Bitcoin'in için önemli bir adım olsa da birçok Bitcoin yatırımcısı, Satoshi'nin kimliğinin gizli kalmasının yaratılış amacına daha uygun olduğunu düşünüyor. Bitcoin değerinin yükselişiyle birlikte Satoshi'nin kimliği, merak konusu olmaya devam etse de Satoshi Nakamoto'nun kimliği hala bilinmemektedir.

Çin'in ETH Satışı İddiaları Piyasalarda Dalgalanmaya Sebep Oldu

Zincir üstü verilere dayandırılan bazı iddialara göre, Çin hükümeti 2019'da PlusToken operasyonunda ele geçirdiği 542.000 ETH'yi satmaya hazırlanıyor olabilir. Kripto para araştırmacıları, hükümetin yaklaşık 7.000 ETH'yi borsalara aktardığını öne sürdü. Ancak, Çin Hükümetinin elindeki varlıkları satıp satmayacağı henüz netlik kazanmış değil. Bu tür iddialar dikkatle takip edilirken, piyasadaki satış baskısının bu haberlerle daha da artabileceği tartışılıyor.

Uniswap Labs, Yeni Unichain Layer 2'yi Tanıttı

Uniswap Labs, merkeziyetsiz finans (DeFi) kullanıcı deneyimini iyileştirmek amacıyla Unichain adlı yeni Layer 2 ölçeklendirme çözümünü duyurdu. Optimism Superchain üzerinde inşa edilen Unichain, hızlı ve düşük maliyetli işlemler sunmayı hedefliyor. Uniswap Labs, bu projeyi Flashbots ile birlikte geliştirerek, ağın güvenliğini artıran doğrulanabilir blok inşası ve doğrulama ağı özellikleri ekledi.

Stacks, Nakamoto Yükseltmesine Hazırlanıyor

Stacks, büyük bir adım atarak Nakamoto yükseltmesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu yükseltme ile Stacks, blok sürelerini beş ila on saniyeye indirerek, Bitcoin'den miras aldığı on dakikalık blok doğrulama süresini hızlandıracak. Böylece, daha hızlı ve uygun maliyetli işlemler sağlanacak.

Nakamoto yükseltmesi, Stacks'in bloklarını Bitcoin'den bağımsız hale getirirken, DeFi dostu kullanım alanlarını genişletmeyi hedefliyor. Stacks, Ethereum uyumluluğu yerine Near Protocol, Solana ve Aptos gibi alternatif ağlarla entegrasyon sağlayacak (uyumlanacak) ve Bitcoin'in Layer-2 ekosistemindeki yerini güçlendirecek.

Alchemy Pay, Samsung Pay Entegrasyonu ile Kripto Harcamalarını Kolaylaştırıyor

Alchemy Pay, sanal kart hizmetini Samsung Pay entegrasyonu ile güncelledi. Bu yenilikle birlikte Alchemy Pay'in sanal kart sahipleri, kripto harcamalarını daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilecek. Samsung Pay'in geniş kullanım alanı sayesinde, kullanıcılar hem çevrimiçi hem de mağaza içi ödemelerde kripto varlıklarını sorunsuz bir şekilde harcayabilecekler.

 

Bu Hafta Bizi Neler Bekliyor?

16 Ekim Çarşamba
- 09:00 | Birleşik Kralık, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE – Yıllık)

17 Ekim Perşembe
- 12:00 | Avrupa Bölgesi, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE – Yıllık) (Beklenti: %1,8 – Önceki: %2,2)
- 15:15 | Avrupa Bölgesi, Faiz Oranı Kararı
- 15:30 | ABD, Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık)v
- 15:45 | Avrupa Bölgesi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Basın Açıklaması

18 Ekim Cuma
- 05:00 | Çin, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH – Yıllık)

 

 

UYARI: İşbu Stablex Haftalık Kripto Piyasalar Raporu ("Rapor"), Stablex Bilişim Teknoloji A.Ş. ("Stablex") tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Stablex, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ("Ak Yatırım") iştiraki olup, Ak Yatırım'ın işbu raporla ilgisi olmadığı gibi herhangi bir kripto varlık ile de ilgisi bulunmamaktadır.

Rapor'da yer alan ifadeler, hiçbir şekilde veya suretle alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Stablex, bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Bu sebeple, okuyucuların, bu raporlardan elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanılarak aldıkları kararlarda sorumluluk kendilerine aittir. Bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından Stablex hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Stablex'in tüm çalışanları ve danışmanlarının, herhangi bir şekilde bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. Burada yer alan bilgiler ve yorumlar bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında yer almamaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İlaveten, Stablex, raporların internet üzerinden e-mail yoluyla alınması durumunda virüs, hatalı gönderim veya diğer herhangi bir teknik sebepten dolayı alıcının donanımına veya yazılımına gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamaz.