Haftalık Analiz - 29.08.2024

29.08.2024
Okuma Süresi: 5 Dakika

Kripto Varlıklara Bakış

Bitcoin

Geçtiğimiz hafta yatırımcıların dikkatle beklediği gelişme, 23 Ağustos Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole konferansında yaptığı konuşmaydı. Powell, enflasyonun %2 hedefine yaklaştığını ve güvenin arttığını belirterek, para politikasını yeniden ayarlamanın zamanı geldiğini vurguladı. Bu açıklama, Eylül ayındaki FOMC toplantısında faiz indirimi kararı alınması ihtimalini artırdı. Faizlerin sabit kalma olasılığı %0 olarak görülüyor. Piyasa katılımcıları, %65,5 ihtimalle 25 baz puanlık bir indirim bekliyor. Önümüzdeki hafta ise gözler, ABD tarafında açıklanacak ve FED'in önemle takip ettiğini belirttiği tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı gibi kritik verilere çevrilecek.


BTC/USDT
Grafik 1 – 4 Saatlik Grafik

 

Geçtiğimiz hafta bültenimizde bahsedildiği üzere, Bitcoin fiyatı 60.000 USDT seviyesi üzerinde güçlü kapanışlar yaparak 65.000 USDT seviyelerine kadar yükseldi. Ancak, bu seviyenin üzerinde kalabilmesi için gereken hacim desteği gelmedi ve 65.000 USDT seviyesi, lokal bir tepe olarak kaldı. Fiyat, çeyreklik açılış seviyesi olan 62.700 USDT üzerinde de tutunamayınca sert satışlar eşliğinde 58.000 USDT seviyelerini test etti.

Bitcoin'in 61.400 USDT seviyelerine kadar tepki alımları ile yükselmesi beklenebilir. Eğer çeyreklik açılış seviyesi yeniden kazanılırsa, fiyatın 67.000 USDT seviyesine doğru hareket kazanması muhtemel. Ancak, 58.000 USDT seviyesinin kaybı da sırasıyla 54.000 ve 52.000 USDT seviyelerinin test edilme ihtimalini artıracaktır.

Bitcoin ETF'leri tarafında ise iki gün üst üste ağustos ayının rekor girişleri (252 ve 202,6 milyon Dolar) kaydedildi ancak son iki gün içerisinde ise toplamda 232,4 milyon Dolarlık net çıkış gözlemlendi.

Ethereum

Geçtiğimiz hafta 2.800 USDT direnç seviyelerini test eden Ethereum, yeterli hacim desteği alamayarak bu bölgeyi kaybetti. 2.600 USDT seviyesi, destek görevi görmedi ve satış baskısı sonucu 2.400 USDT seviyelerine kadar geriledi. Fiyat, 2.500 USDT seviyelerinde oluşturduğu ikili dip bölgesini hızla kazanarak bu seviyeyi destek noktası haline getirmiş görünüyor. Ancak bu seviyenin kaybı, Grafik 2'de görülen alt destek seviyelerinin (2.400 – 2.150 USDT) test edilmesine neden olabilir. Öte yandan, 2.650 USDT seviyesinin yeniden kazanılması, 2.800 USDT direnç bölgesinin bir kez daha denenmesine olanak sağlayabilir.

Ethereum Spot ETF'lerinde ise son 9 gün içinde toplamda 115,3 milyon Dolar net çıkış gözlemlendi. Farside verilerine göre, Grayscale ETF'lerinden çıkışlar devam ederken, yeni çıkan diğer ETF'lerin ise alıcı bulmakta zorlandığı belirtiliyor.


ETH/USDT
Grafik 2 – 4 Saatlik Grafik

 

Haftanın Haberleri

Bitcoin Milyonerlerinde Rekor Artış

Hanley & Partners'ın "Dünya Çapında Kripto Zenginlik İstatistikleri" raporuna göre (Grafik 3), Bitcoin milyonerlerinin sayısı %111 artarak 85.400'e ulaştı. Aynı dönemde milyarder sayısı 6 kişi artarak 28'e yükseldi. Spot Bitcoin ETF'lerinin kabul edilmesi ve arz şoku, bu yükselişi tetikleyen başlıca faktörler olarak gösteriliyor.


Grafik 3

 

Ethereum Vakfı Şeffaflık Krizinin Ortasında

Ethereum Vakfı'nın Kraken borsasına 35.000 ETH gönderdiği haberinin ardından topluluktan yoğun tepki geldi. Kar amacı gütmeyen vakıf, finansal işlemler konusunda daha şeffaf olmaya çağrılırken, Vakıf yöneticisi Aya Miyaguchi, bu işlemin bir hazine yönetim faaliyeti olduğunu ve yıllık 100 milyon Dolar bütçelerinin maaşlar ve hibeler için kullanıldığını belirtti.

NASDAQ'tan Bitcoin Opsiyon Hamlesi

NASDAQ, kripto para endeksi sağlayıcısı CF Benchmarks ile iş birliği yaparak Bitcoin endeksine dayalı bir opsiyon ürünü için SEC'e başvurdu. Henüz onaylanmayan bu başvuru, geleneksel finans ve kripto paralar arasındaki entegrasyon için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Polygon'un MATIC'i POL Oluyor: İşte Detaylar

Polygon Labs, token'i MATIC'in ismini POL olarak değiştirme kararı aldı. Yatırımcılar, MATIC'lerini yeni akıllı kontrata göndererek 1:1 oranında POL token alabilecekler. Bu geçiş için 4 yıllık bir süre tanınmış durumda.

MakerDAO'dan Büyük Yenilik: Yeni Marka, Yeni İsim

Merkeziyetsiz finansın öncülerinden MakerDAO, adını "Sky" olarak değiştirirken, stabilcoini DAI'yi de "Sky Dolar (USDS)" olarak yeniden markalaştırıyor. MKR tokeni ise 1:24.000 oranında SKY tokene dönüştürülebilecek. Bu adımın, kullanıcı tabanını genişletmek ve yönetişim katılımını artırmak amacıyla yapıldığı açıklandı.

Sony'den Kripto Hamlesi: Soneium Geliyor

Sony Group ve Startale Labs iş birliği ile "Soneium" adlı yeni bir kripto para projesi başlatılıyor. Ethereum'un Katman-2 çözümü olarak geliştirilen Soneium'un, test ortamı çok yakında kullanıma sunulacak.

Grayscale'den Avalanche'a Yatırım Atağı

Varlık yönetim şirketi Grayscale, Avalanche (AVAX) tabanlı yeni bir yatırım fonu oluşturacağını duyurdu. Ethereum ve Solana'dan sonra, Grayscale'in yatırımcılarına sunduğu katman 1 çözümleri arasına AVAX da eklenecek. Bu haberin ardından AVAX'ın piyasa değeri %35 oranında arttı.

Magic Eden Kendi Token'ını Çıkartıyor: ME Token

Magic Eden, öncelikle Solana blokzinciri üzerinde çalışmaya başlayan, daha sonra ise farklı ağlara genişleyen, NFT'lerin alım satımı için popüler bir dijital pazar yeridir. Kullanıcılar, sanat eserlerinden oyun içi varlıklara kadar çeşitli dijital ürünleri bu platformda alıp satabilirler. Platform, düşük işlem ücretleri ve hızlı işlem süreleriyle dikkat çekmektedir.

Magic Eden, platformun büyümesini hızlandırmak ve daha fazla uygulamayla entegrasyonunu desteklemek amacıyla "ME" adlı kendi token'ını piyasaya süreceğini duyurdu. Ancak, bu yeni token'in tam olarak ne zaman çıkarılacağına dair henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Gelecek Hafta Bizi Neler Bekliyor?

2 Eylül Pazartesi
- Türkiye, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (Yıllık) (2. Çeyrek)

3 Eylül Salı
- Türkiye, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE - Yıllık)
- ABD, Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
- ABD, ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Ağu)

5 Eylül Perşembe
- ABD, ADP Tarım Dışı İstihdam
- ABD, Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
- ABD, ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)

6 Eylül Cuma
- ABD, Tarım Dışı İstihdam
- ABD, İşsizlik Oranı

 

 

UYARI: İşbu Stablex Haftalık Kripto Piyasalar Raporu ("Rapor"), Stablex Bilişim Teknoloji A.Ş. ("Stablex") tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Stablex, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ("Ak Yatırım") iştiraki olup, Ak Yatırım'ın işbu raporla ilgisi olmadığı gibi herhangi bir kripto varlık ile de ilgisi bulunmamaktadır.

Rapor'da yer alan ifadeler, hiçbir şekilde veya suretle alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Stablex, bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Bu sebeple, okuyucuların, bu raporlardan elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanılarak aldıkları kararlarda sorumluluk kendilerine aittir. Bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından Stablex hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Stablex'in tüm çalışanları ve danışmanlarının, herhangi bir şekilde bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. Burada yer alan bilgiler ve yorumlar bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında yer almamaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İlaveten, Stablex, raporların internet üzerinden e-mail yoluyla alınması durumunda virüs, hatalı gönderim veya diğer herhangi bir teknik sebepten dolayı alıcının donanımına veya yazılımına gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamaz.