Haftalık Analiz - 22.08.2024

22.08.2024
Okuma Süresi: 3 Dakika

Kripto Varlıklara Bakış

Bitcoin

Bu hafta, piyasalarda öne çıkan önemli gelişmelerden biri, FED FOMC tutanaklarının yayınlanması oldu. Tutanaklar, FED'in Eylül ayında faizleri 25 baz puan düşüreceği yönündeki beklentileri (%70) karşılar nitelikteydi ve piyasalarda sakinleştirici bir etki yarattı. Piyasa katılımcılarının merakla beklediği bir diğer gelişme ise 23 Ağustos Cuma günü, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole konferansında yapacağı konuşma olacak. Powell'ın konuşması sırasında güvercin açıklamalar yapması, 25 baz puan faiz indirimi beklentilerini destekleyebilir ve piyasaların resesyon korkularını yatıştırabilir. Öte yandan, daha fazla faiz indirimini destekleyici açıklamalar FED'in 50 baz puan faiz indirimi yapabileceği beklentilerini (%30) güçlendirebilir ve piyasalar üzerindeki resesyon endişelerini artırabilir.

Japonya tarafında ise faizlerin artışının ardından Yen (JPY) Dolar karşısında güçlenmeye devam ediyor. Kripto para piyasalarında Yen'in bu yükselişi, ters korelasyon sebebi ile potansiyel bir risk olarak yakından takip edilmektedir.


BTC/USDT
Grafik 1 – Günlük Grafik

 

Bitcoin'in fiyat hareketleri, Grafik 1'de görüldüğü üzere, kısa zaman diliminde 61.000 – 58.000 USDT seviyeleri arasında konsolide olmaktadır. Önceki analizimizde vurguladığımız 56.000 ve 58.000 USDT destek seviyeleri test edildi. Fiyat, 60.000 USDT seviyesinin üzerine çıkmayı başarsa da hacimlerin bu süreci desteklemediği ve azaldığı görülmektedir. Yatırımcılar, 60.000 USDT seviyeleri üzerinde hacim destekli güçlü mum kapanışları yaşanmaması durumunda, sürecin Bitcoin için negatif fiyat hareketine dönüşebileceğini dikkate almalıdır. 58.000 USDT seviyelerinde oluşan destek yapısının, fiyat düşüşünde birçok kez test edilmesinden dolayı güçlü kalamayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumda, en güçlü destek seviyesi 54.500 seviyesi olacaktır. Fiyatın 60.000 USDT seviyesi üzerinde hacimli kapanışlar yapması halinde ise 64.000 USDT seviyelerinin test edilmesi mümkün olabilir.

Spot Bitcoin ETF'leri, son beş gündür pozitif girişler almaya devam ediyor. Bu hafta ETF'lere toplam 236,6 milyon Dolar giriş yapıldı ve 20 Ağustos'ta 88 milyon Dolar ile ayın en büyük ikinci girişi kaydedildi.

Ethereum

Küçük zaman diliminde Bitcoin ile birlikte konsolide olan Ethereum'da, çok daha küçük fiyat hareketleri gözlemlenmekte ve hacim düşmektedir. Pozitif işaretler için 2.800 USDT seviyesi, geçilmesi gereken en önemli bölge olarak öne çıkıyor. Fiyatın bu seviyenin altında kalması ve 2.500 USDT seviyesinin kaybedilmesi, Ethereum üzerinde daha fazla baskıya neden olabilir.

Ethereum Spot ETF'lerinde, beş gün üst üste çıkışlar gözlemlendi. Toplamda 92,2 milyon Dolar çıkış kaydedilen ETF'lerde, komisyon pahalılığı nedeniyle Grayscale ETF'lerinden çıkış baskısı devam ediyor.


ETH/USDT
Grafik 2 – Günlük Grafik

 

Haftanın Haberleri

Brezilya, İkinci Solana ETF'ini Onayladı

Brezilya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CVM), Hashdex ve BTG Pactual iş birliği ile çıkarılacak ikinci Solana ETF'ini onayladı. 962 milyon Dolar'dan fazla varlık yönetimiyle Brezilya'nın en büyük varlık yöneticilerinden biri olan Hashdex, bu yeni ETF'i Brezilya'nın önde gelen yatırım bankalarından BTG Pactual ile birlikte piyasaya sürecek.

Kripto Para ile Maaş Ödemesi Yasal Zemin Kazandı

Dubai'de, maaşının bir kısmını kripto para olarak almak için anlaşma yapmasına rağmen ödeme alamayan bir çalışanın açtığı dava sonuçlandı. Dubai mahkemesi, bu kişinin maaşını kripto para birimi cinsinden almasını onayladı. 2023 yılında benzer bir dava olumsuz sonuçlanmıştı; ancak bu sefer davacı, istediği sonucu elde etti. Bu karar, Birleşik Arap Emirlikleri'nde emsal teşkil edecek.

NASDAQ, Bitcoin ETF Opsiyon Başvurusunu Geri Çekti

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) belgelerine göre, NASDAQ, Bitcoin ve Ethereum spot ETF'leri için oluşturduğu opsiyon ticareti başvurularını geri çekti. Daha önce Cboe opsiyon borsası da başvurusunu geri çekmiş ve yenilemişti. NASDAQ tarafından da önümüzdeki günlerde yenilenmiş bir başvuru yapılması beklenebilir. Şu ana kadar SEC, Bitcoin ve Ethereum için opsiyon ticaretine onay vermiş değil.

Morgan Stanley, Bitcoin ETF Varlıklarını Açıkladı

ABD'nin en büyük yatırım bankalarından Morgan Stanley, SEC'e sunduğu çeyreklik raporda, 187 milyon Dolarlık spot Bitcoin ETF'ine sahip olduğunu açıkladı. Bu ETF varlıklarının, BlackRock iShares Bitcoin Trust'ına ait olduğu belirtildi. Ayrıca, önceki raporlarında açıkladığı Grayscale Bitcoin Trust'ındaki tüm varlıklarını sattığı görülüyor.

 

Gelecek Hafta Bizi Neler Bekliyor?

27 Ağustos Salı
- Almanya, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH - Çeyreklik)
- ABD, Conference Board (CB) Tüketici Güveni

29 Ağustos Perşembe
- Almanya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE - Aylık)
- ABD, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH – Çeyreklik)

30 Ağustos Cuma
- Euro Bölgesi, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE - Yıllık)
- ABD, Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (Yıllık)

 

 

UYARI: İşbu Stablex Haftalık Kripto Piyasalar Raporu ("Rapor"), Stablex Bilişim Teknoloji A.Ş. ("Stablex") tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Stablex, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ("Ak Yatırım") iştiraki olup, Ak Yatırım'ın işbu raporla ilgisi olmadığı gibi herhangi bir kripto varlık ile de ilgisi bulunmamaktadır.

Rapor'da yer alan ifadeler, hiçbir şekilde veya suretle alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Stablex, bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Bu sebeple, okuyucuların, bu raporlardan elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanılarak aldıkları kararlarda sorumluluk kendilerine aittir. Bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından Stablex hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Stablex'in tüm çalışanları ve danışmanlarının, herhangi bir şekilde bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. Burada yer alan bilgiler ve yorumlar bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında yer almamaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İlaveten, Stablex, raporların internet üzerinden e-mail yoluyla alınması durumunda virüs, hatalı gönderim veya diğer herhangi bir teknik sebepten dolayı alıcının donanımına veya yazılımına gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamaz.