Haftalık Analiz - 15.08.2024

15.08.2024
Okuma Süresi: 5 Dakika

Kripto Varlıklara Bakış

Bitcoin

Bilindiği üzere, geride bıraktığımız hafta, global ölçekte sert satışların yaşandığı, risk-off(1) fiyatlamasının ön planda olduğu bir hafta oldu. Satışların merkezinde yer alan Asya ve ABD piyasaları, gerçekleşen tepki alımlarının ardından bir miktar sakinleşti. VIX (Volatilite – Korku Endeksi) 1 hafta içinde 65 seviyesinden 15 seviyelerine kadar geriledi ancak bu tepki alımları ve VIX'teki düzelme, risklerin tamamen sona erdiği anlamı taşıyacak mı hep beraber izleyeceğiz.

Japonya'dan gelen büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) Yıllık %3,1 Beklenti %2,1) birlikte, JPY'nin USD karşısında tekrar değerlenmeye başlaması ve son günlerin popüler konusu "Carry Trade"i(2) tekrar gündeme getirmesi halen olasılık dahilindedir.

Öte yandan, Eylül ayı yaklaşırken ABD piyasalarında FED'in faiz politikası beklentileri yeniden şekillenmeye başladı. Piyasa katılımcıları artık FED'in eylül ayı FOMC toplantısında faiz oranlarını sabit bırakacağına %0 ihtimal veriyor. CME verilerine göre faiz indirim beklentileri %64,5 ihtimalle 0,25 baz puan şeklinde öne çıkıyor. Ayrıca, ABD'de yıllık enflasyon verisi, 2021 yılından bu yana ilk kez %3'ün altına indi. (ABD Yıllık Enflasyon %2,9)

Geçtiğimiz hafta Bitcoin, 49.000 USDT seviyesine kadar geriledikten sonra hızlı bir toparlanma yaşadı. Çeyreklik açılış seviyesi olan 62.700 USDT'ye kadar %28 oranında bir yükseliş kaydeden Bitcoin, şu anda 58.000 USDT destek noktasında işlem görüyor. 60.000 USDT seviyesinin kaybedilmesinin ardından bu destek noktası kritik bir öneme sahip.

Bitcoin 58.000 USDT seviyesindeki destek seviyesinin üzerinde kalamadığı takdirde, sırasıyla 55.000 ve 51.500 USDT seviyelerinin test edilme olasılığı bulunuyor. Ancak, mevcut destek noktasını koruyabilir ve 60.000 USDT seviyesindeki hacimli işlemlerle bu bölgeyi yeniden kazanabilirse, Bitcoin'in en yoğun işlem hacmine sahip olduğu 67.000 USDT seviyesine kadar yükselme potansiyeli devam edebilir.


BTC/USDT
Grafik 1 – 8 Saatlik Grafik

 

Ethereum

Geçtiğimiz hafta, Ethereum 2.100 USDT seviyesine kadar geriledi ve bu noktadan 2.700 USDT'ye kadar yükselerek kayıplarını telafi etmeye çalıştı. Yine de bu seviyenin üzerinde kalıcı olmayı başaramadı. Şu anda en yakın destek noktamız 2.500 USDT seviyesidir. Bu seviyenin kaybedilmesi durumunda sırasıyla 2.400 ve yeniden 2.200 USDT seviyelerine kadar gerileme gözlemlenebilir.

Eğer 2.800 USDT seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanabilirse, Ethereum'un yeniden 3.200 ve 3.500 USDT seviyelerine kadar yükselmesi mümkün.


ETH/USDT
Grafik 2 – 8 Saatlik Grafik

 

Onchain

Onchain tarafında bu hafta "Short Term Holder" olarak tanımlanan (Bitcoin cüzdanında en son transferini son 6 ay içerisinde yapmış cüzdanlar - kısa vadeli yatırımcılar) cüzdanların maliyet ortalamasına göz atıyoruz. Grafik 3'te görüldüğü üzere bu kısa vadeli yatırımcıların ortalama maliyeti 65.000 USDT civarında geziniyor. Bu fiyat seviyesi de hacim verilerinin işaret ettiği 67.000 USDT seviyesi ile paralellik gösteriyor. Geçmişte fiyatın kısa vadeli yatırımcıların ortalama maliyeti üzerine çıktığı durumlarda trendin hız kazandığını görebiliyoruz. Benzer bir senaryo için dikkatle izleyeceğimiz seviyeler bunlar olacak.


Grafik 3

 

Haftanın Haberleri

Putin'in İmzasıyla Kripto Madencilik Dönemi Başlıyor

Rusya Başkanı Vladimir Putin, ülkede kripto para madenciliği yapılmasına izin veren bir yasayı imzaladı. Bu kararla madencilik, meşru bir ekonomik faaliyet olarak devlet tarafından kabul edilmiş oldu ancak yasa şimdilik sadece Rus tüzel kişileri kapsıyor.

Brezilya, Solana ETF'ini Onaylayan İlk Ülke Oldu

Brezilya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CVM), Solana ETF'ini onayladı. ABD'de başvurular yapılmış olmasına rağmen henüz bir gelişme yaşanmazken, Brezilya, Solana ETF'ini ilk kabul eden ülke oldu. Henüz işlem görmeye başlamayan ETF, Chicago Ticaret Borsası (CME) desteğiyle Solana/USD'yi referans alacak.

FTX'in Varlık Satışı Başlıyor!

2022 yılında iflas eden FTX, mahkeme kararı ile elindeki varlıkları satışa çıkarabilecek. Borsa ile ilişkili olan kripto para ticaret şirketi Alameda Research, Arkham verilerine göre 9 Ağustos'ta Binance borsasına 351 bin dolar değerinde Worldcoin (WLD) gönderdi. FTX'in, alacaklılarına 12,7 milyar dolarlık ödeme yapmasına karar verildi ve Alameda cüzdanlarında en çok FTT, BIT, WLD ve STG olmak üzere toplamda 15'ten fazla token bulunuyor.

Celsius ve Tether Arasında Büyük Bitcoin Davası

İflas sürecindeki Celsius, stablecoin sağlayıcısı Tether'e 57.429 Bitcoin geri ödemesi için dava açtı. Tether ise bu Bitcoin'lerin tasfiye sürecinde şirketten onay alındığını belirterek geri ödemeyi reddetti. Tether, 2022 yılında sert satışların hâkim olduğu sırada Celcius'tan teminat tamamlama talebinde bulunduğunu, ancak Celsius'un bu talebi reddettiğini ve işlemin tasfiye edildiğini savunuyor. Bu anlaşmazlık, kripto sektöründe hukuki açıdan büyük bir örnek teşkil edebilir.

Goldman Sachs'tan Büyük Yatırım: 418 Milyon Dolarlık Bitcoin ETF

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, 418,65 milyon dolarlık spot Bitcoin ETF varlığı olduğunu açıkladı. Yayınlanan raporda, ETF yatırımlarının büyük kısmının BlackRock tarafından sunulan iShares Trust aracılığıyla yapıldığı belirtildi. Kurumsal şirketlerin Bitcoin yatırımlarının, kripto varlıkların küresel adaptasyonunu hızlandıracağı düşünülüyor.

Curve Finance Yıldönümünde %30 Yükseldi

Merkeziyetsiz finansın önde gelen projelerinden Curve Finance, 4. yıl dönümünü kutluyor. Bu özel yıl dönümünde, yeni bir duyuru ile topluluğunu heyecanlandırmayı başardı. 12 Ağustos'ta hayata geçen geliştirme ile projenin enflasyon oranı %20,37'den %6,35'e düşürüldü. Böylelikle; özellikle tokenlerini ödül karşılığında kilitleyen (stake eden) kullanıcılar için pasif gelirlerin artması mümkün hale geldi. Yapılan bu geliştirme, yatırımcılar tarafından olumlu karşılandı ve token değeri iki gün içinde yaklaşık %30 artış gösterdi. Geleneksel piyasalarda olduğu gibi kripto para piyasasında da belli bir talep seviyesine ulaşmış her ürün için arz tarafında yaşanan bir azalma ilgili varlığın fiyatını yukarı yönlü hareketlendiren bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. 

 

Gelecek Hafta Bizi Neler Bekliyor?

20 Ağustos Salı
- Euro Bölgesi, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

21 Ağustos Çarşamba
- ABD, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları

22 Ağustos Perşembe
- ABD, Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
- ABD, Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)

 

(1) Risk-Off: Ekonomi ile ilgili beklentilerin kötüleşmesine bağlı olarak fiyat düşüşü beklentisi nedeniyle yatırımcıların daha güvenli yatırım araçlarına yönelmesi
(2) Carry Trade: Yatırımcıların iki ülke para birimi arasındaki faiz oranları farkından yararlanarak düşük faizle borçlanıp, yüksek faize yatırım yapması

 

UYARI: İşbu Stablex Haftalık Kripto Piyasalar Raporu ("Rapor"), Stablex Bilişim Teknoloji A.Ş. ("Stablex") tarafından, güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan elde edilen bilgi ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Stablex, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ("Ak Yatırım") iştiraki olup, Ak Yatırım'ın işbu raporla ilgisi olmadığı gibi herhangi bir kripto varlık ile de ilgisi bulunmamaktadır.

Rapor'da yer alan ifadeler, hiçbir şekilde veya suretle alış veya satış teklifi olarak değerlendirilmemelidir. Stablex, bu bilgilerin doğru, eksiksiz ve değişmez olduğunu garanti etmemektedir. Bu sebeple, okuyucuların, bu raporlardan elde edilen bilgilere dayanarak hareket etmeden önce, bilgilerin doğruluğunu teyit ettirmeleri önerilir ve bu bilgilere dayanılarak aldıkları kararlarda sorumluluk kendilerine aittir. Bilgilerin eksikliği ve yanlışlığından Stablex hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Stablex'in tüm çalışanları ve danışmanlarının, herhangi bir şekilde bilgiler dolayısıyla ortaya çıkabilecek, doğrudan veya dolaylı zararlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur. Burada yer alan bilgiler ve yorumlar bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve yatırım danışmanlığı hizmeti kapsamında yer almamaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İlaveten, Stablex, raporların internet üzerinden e-mail yoluyla alınması durumunda virüs, hatalı gönderim veya diğer herhangi bir teknik sebepten dolayı alıcının donanımına veya yazılımına gelebilecek herhangi bir zarardan dolayı sorumlu tutulamaz.